T : +385 42 350 744, A : Braće Radića 52/B Jalkovec, Varaždin, E : info@ortorea.hr

Vijesti

Savjetovanje, prodaja, servis ..

Ugovorni isporučitelj za HZZO pomagala

Objavljeno : 12.01.2018  Izmjena : 12.01.2018

Budući da ste stekli ozljedu leđne moždine, vaša uloga u roditeljstvu se možda promjenila

5 zabavnih aktivnosti koje možete raditi s Vašom djecom: Roditeljstvo u invalidskim kolicima

Budući da ste stekli ozljedu leđne moždine, vaša uloga u roditeljstvu se možda promjenila. Prilagodbe se moraju napraviti na vašem okruženju  kako bi vam se omogućilo da nastavite voditi brigu za svoju djecu. Postoji članak o tome nazvan ''Roditeljstvo na kotačima: Savjeti o tome kako si olakšati''. No, nakon što riješite probleme svakodnevnih aktivnosti, što je sa zabavom?

Samo zato što ste promijenili način na koji vodite brigu, to ne znači da ne možete potpuno sudjelovati u aktivnostima i zabavljati se s djecom. Možda se bojite da će sada roditeljstvo biti preteško da si dopustite vrijeme za uživanje. Kako bi vam pomogli s tim problemom, ovdje je popis aktivnosti u kojima možete sudjelovati s djecom.

1. Pecite i kuhajte

 Neki roditelji, čak i oni koji nisu u invalidskim kolicima, nesigurni su ostaviti svoju djecu u kuhinji. Možda se boje nereda kojeg djeca mogu napraviti ili su možda zabrinuti za sigurnost djece.

Te brige vas ne bi trebale spriječavati da uživati u kuhanju s djetetom. Dječje recepte možete pronaći na internetu ili u knjigama. Ako niste bili baš dobar kuhar prije ozljede, sad možda možete gledati instrukcijske videozapise kako biste poboljšali svoje vještine. Postoje čak i videozapisi za djecu koji ih uče pravilnim tehnikama kuhanja i sigurnosti u kuhinji.

Ovo je video o tehnikama nožem od kuhara Ann Butler-a. Pogledajte ga sa svojom djecom, a možda ćete čak nešto i naučiti!

 

2. Igrajte društvene igre, kartaške igre ili slažite puzzle

Izbor društvenih i kartaških igra je gotovo beskrajan, a svake se godine razvijaju nove igre. Za razliku od videoigrica, društvene igre su odlične za poticanje razgovora i interakcije dok stvaraju zdravo natjecanje. Mnoge igre također imaju dodatnu korist kroz obrazovanje. Često su uključeni brojevi, brojanje i čitanje.

Igre također postoje za sve uzraste ili kognitivnu razinu. Čak i mališani mogu početi sa igrama koje uključuju slike i boje. Oni mogu uživati u jednostavnim puzzle-ama također. Ne samo da ćete se zabaviti sa vašom djecom, nego imat ćete užitak znajući da ste ih nešto naučili.

 

3. Pridružite se sportskom timu vašeg djeteta kao trener

Roditelji često pomažu trenirati sportske timove njihove djece. Ali ako ste ikad primjetili, treneri moraju stajati sa strane. Aktivno sudjelovanje nije nužno. Ako imate glas, a vid vam je neoštećen možete trenirati igrača te ga ohrabrivati i usmjeriti.

Čak i ako vaše dijete nije uključeno u sportske aktivnosti, još uvijek možete pomoći treneru lokalnog tima i dovesti vašu djecu na trening sa vama kao izlet. Moguće da će uživati gledajući događaj i socijalizirat se sa drugom djecu koja su ondje.

 

4. Igrajte videoigre

Postoje nekoliko različitih brandova konzola za videoigre i stotine igara koje možete odabrati. U većini slučajeva, osim ako odaberete igre koje se oslanjaju na senzore pokreta, možete se natjecati sa svojom djecom izravno iz fotelje.

Video igre ponekad imaju lošu reputaciju kao gubitak vremena, ali ako odaberete svoje igre pažljivo, možete naići na prednosti u mnogo njih. Neke igre uključuju vještine koje mogu biti edukativne. Dok druge zahtijevaju pokrete koje mogu poboljšati reflekse.

Sve dok provjerite igre da li su prikladnog sadržaja i ne zanemarite druge aktivnosti, igranje video igara može biti zdrav dio vašeg iskustva povezivanja s djetetom.

 

5. „Movie night“

Većina djece neće propustiti priliku gledanja TV-a i jesti grickalice. Vaša se djeca vjerojatno vole družiti s vama na kauču u pidžami i imati poseban „movie night“.

Ako želite dodatnu zabavu, možete odabrati određenu tematiku za večer i odabrati film koji ide s tom tematikom. Također možete pripremiti grickalice ili ukrasiti prostoriju u skladu s tim.  Na primjer, ako imate superheroj tematiku, možete se maskirati u superheroja kojeg gledate.

Vaša ograničenja u kretanju ne moraju predstavljati ograničenja u druženju s Vašom djecom.