T : +385 42 350 744, A : Braće Radića 52/B Jalkovec, Varaždin, E : info@ortorea.hr

Vijesti

Savjetovanje, prodaja, servis ..

Ugovorni isporučitelj za HZZO pomagala

Objavljeno : 08.06.2017  Izmjena : 08.06.2017

Zašto je važno biti dio procesa u izbora vaših invalidskih kolica? Kada je došlo ozljede leđne moždine, gubite funkciju određenih dijelova tijela

Odluka o odabiru kolica: preuzmi nadzor nad izborom svojih kolica

Zašto je važno biti dio procesa u izbora vaših invalidskih kolica? Kada je došlo ozljede leđne moždine, gubite funkciju određenih dijelova tijela. Emocije koje dolaze s tim mogu biti komplicirane. Možda ćete se osjećati kao da ste izgubili kontrolu ne samo nad vašim tijelom, nego i svakodnevnim aktivnostima.

Da li ste se nedavno ozljedili ili već živite sa ozljedom leđne moždine dugi niz godina? Jedna od stvari koju možete učiniti kako bi neutralizirali gubitke je da dobijete kontrolu nad što većim područjem vašeg života.

To ne znači da morate postati opsjednuti sa svakim malim detaljom. Ako ste pod stresom kad vaš tost izađe nijansu crniji, to također može uzrokovati probleme. Ali bi trebali voditi računa o glavnim izborima u životu koji utječu na vas. A jedan od tih izbora je vaš izbor invalidskih kolica.

Izbor invalidskih kolica može biti zbunjujući

Učiniti vaš svakodnevni život udobnijim kao i što je više mobilnijim , pomoći će da osjećate veću kontrolu. A jedan od najboljih načina za to je da provjerite imate li opremu koja je pravilna odabrana te koja vam odgovara.

Ako ste se nedavno ozlijedili, procjena za vaša invalidska može se učiniti dok ste još u bolnici ili rehabilitacijskom centru. Može biti teško obratiti pažnju na detalje dok ste jos u procesu velike promjene u životu. Možete biti ometeni sa faktorima kao što su osiguranje i cijena, a ne fokusirate se na funkcionalnost.

Možete se naći u situaciji da se vaš izbor kolica odvija usred terapije ili procjene druge opreme, što može biti zbunjujuće. A i biti će vam prikazane značajke i prednosti ivnalidskih kolica za koje niste ni znali da postoje.

Da li znate što vam je potrebno?

Pod ovakvim okolnostima, ljudima ponekad dođe osjećaj da nisu oni sami odabrali njihova invalidska kolica. Možda nisu imali svo znanje što im je potrebno. Ili su možda bili toliko onesposobljeni da je netko drugi odabrao za njih.

Možda je njihova odluka bila ograničena pravilima zdravstvenog osiguranja i što će sve osiguranje pokriti. Ponekad je samo par opcija ponuđeno, ili sve opcije su na ekranu ili brošuri pa nemate priliku vidjeti više opcija u stvarnom životu.

Nakon što je odluka donesena, može ispasti da kolica ne omogućavaju sve funkcije koje želite ili trebate. Način da se riješi ovaj problem je da inzistirate da se aktivno uključite u odabir vaših invalidskih kolica.

Preuzmi odgovornost za svoj izbor

Vaš zahtjev broj jedan bi trebao biti „pokažite mi“. Ništa nije bolje nego biti u mogućnosti sjesti u kolica i isprobati ih kako bi se utvrdilo što je pravi izbor za vas. Mnoga kolica mogu imati slične značajke, sa malim razlikama. No, kako te male razlike mogu utjecati na njihovu jednostavnost kod svakodnevnog korištenja?

Isprobavanje invalidskih kolica unutar vašeg doma može vam pokazati da li odgovaraju vašem kuhinjskom stolu ili umivaoniku. Živite li u prirodi i trebaju vam kolica koja se lagano pokreću i vani? Da li sjedište omogućuje da dosegnete svoj ormar ili povišeni stol lako? Ima li kakvih novih tehnologija ili inovacija od koje možete imati veliku korist?

Traženje invalidskih kolica možete trajati duže ako želite isprobati sve modele koji vas zanimaju. Ali na kraju, puno je bolje da postupak odabira kolica traje nešto duže nego da se stane na kolicima koja vam se ne sviđaju. To je izuzetno važna odluka, možda nećete imati priliku izabrati druga kolica nekoliko godina.

Isto tako, čak i ako vaše osiguranje ne odobrava nešto, to ne znači da treba isprobati sve mogućnosti koje stoje na raspologanju. Možda se odlučiti da se isplati platiti nešto iz svog džepa za dodatne značajke ako će one značajno poboljšati baš dnevni život.

Možda nemate potpunu kontrolu nad svojim tijelom, ali vi imate kontrolu nad odabirom invalidskih kolica. Razmotrite sve opcije i preuzmite vodstvo u stvarima koje utječu na vaš svakodnevni život, te svoje okružene učinite pristupačnijim i ugodnijim što je više moguće.

Više informacija o našoj bogatoj ponudi invalidskih kolica, te pomoći oko odabira istih možete naći na sljedećem linku naše web stranice, ili nas kontaktirajte na mail info@ortorea.hr, te na tel. 042/350 744.