T : +385 42 350 744, A : Braće Radića 52/B Jalkovec, Varaždin, E : info@ortorea.hr

Vijesti

Savjetovanje, prodaja, servis ..

Ugovorni isporučitelj za HZZO pomagala

Objavljeno : 18.08.2017  Izmjena : 18.08.2017

  Korištenje vaših  invalidskih kolica na ručni pogon zahtijeva puno snage i napora

Kako glatko idu vaša invalidska kolica? Tri načina kako to poboljšati

 

Korištenje vaših  invalidskih kolica na ručni pogon zahtijeva puno snage i napora. Osim toga, kada dizajn vaših kolica nije optimiziran za vas, može uzrokovati prekomjernu upotrebu određenih mišića i zglobova. Što će kasnije uzrokovati bol i poteškoće.

Jedna stvar koju svaki korisnik ručnih invalidskih kolica treba tražiti na kolicima je izvrsna glatkoća kretanja. To znači da se možete kretati glatko, uz minimalan napor. Postoje tri stvari koje treba uzeti u obzir prilikom odlučivanja hoće li stolica imati određenu glatkoću za vas.

3 načina za poboljšanje:

1 Dizajn okvira

Materijali i dizajn okvira imaju jedan od najvećih utjecaja na vožnju. Današnja kolica mogu biti izrađena od naprednih materijala koji su lagani i jaki. Kompromis na materijalima će utjecati na glatkoću vaše vožnje i izdržljivosti stolice. Veličina i oblik cijevi također će imati utjecaja na krutost okvira. Nakon odabira najlakšeg okvira koji vam je dostupan, pažljivo razmislite o dizajnu komponenta. Postoje li dodatni komadi koji nisu potrebni? Ako je tako, možda ih želite ukloniti.

2 Kotači, podvozje i stabilnost

Vaši kotači igraju veliku ulogu u tome kako se glatko krećete. Treba razmotriti veličinu i težinu kotača. Postoje različite vrste kotača, a vaš terapeut ili prodajni predstavnik  vam može pomoći u oktrivanju koji  najbolje odgovara vašem životnom stilu. Također ćete htjeti razgovarati o dimenzijama prednjih kotača. Prednja stabilnost je povećana sa manjim, širim kotačićima. Vilica kotača također utječe na stabilnost i može se optimizirati kako bi se apsorbirao udarac i smanjilo povlačenje u stranu.

3 Smanjenje povlačenja u stranu (dreacrisng drag)

Prilikom podešavanja kotača i stražnjih kotača, provjerite da nema „toe in“ ili „toe out“. Ovi izrazi se odnose na to kad se set kotača usmjere jedan prema drugome ili jedan od drugoga. U idealnom slučaju, set kotača bi trebali biti usmjereni ravno prema naprijed. Kada ima previša „toe in“ ili „toe out“, gume se sve brže i brže troše. Također uzrokuje gubitak snage sa svakim odgurivanjem.

Sažetak

Faktori koji najviše utječu na glatkoću kretanja kolica su dizajn okvira, vrsta kotača i poravnavanje kotača. Neke od promjena mogu se odmah napraviti, kao što je osiguranje da kotači nemaju „toe in“ ili „toe out“ ili uklanjanja nepotrebnih dijelova kolica koja povećavaju težinu.

Ispravan odabir kolica i njihove konfiguracije prilikom kupnje je ključan i omogućiti će vam jednostavnije i dugotrajnije korištenje kolica u budućnosti , zapamtite da svaki kompromis koji napravite kod kupnje kolica a vezan je za težinu kolica ili vrstu kotača i guma u tijeku korištenja će se odraziti na udobnost i jednostavnost korištenja , pa zbog toga imajte na umu kako cijena ne može biti jedini faktor kod odluke o kolicima.

Više informacije o našoj bogatoj ortopedskih pomagala možete naći na našoj web stranici, ili nas kontaktirajte na mail info@ortorea.hr, te na tel. 042/350 744.